CZ
EN

Vybrat správná garážová vrata není v dnešní době takový problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přichystali jsme tedy pro vás pár kroků, kterých se při výběru nových vrat držet a zvolit zejména ideální typ pro vaši stavbu.

Vybrat správný rozměr

Už dávno neplatí staré postupy, kdy se musel zákazník přizpůsobovat prodejci a při výběru nových vrat zbourat část stávajících prostor nebo naopak kus přistavět. V dnešní době není problém vybrat vrata na míru a přizpůsobit je tak vašemu aktuálnímu prostoru.

Vybrat vhodný materiál

Volba materiálu a povrchu vrat je stejně důležitá jako volba rozměru. Základem je vždy myslet na funkčnost a životnost použitých materiálů. Mezi ty nejčastěji řadíme ocel, hliník nebo dřevo. V širokém výběru barevných odstínů, fólií imitujících různé povrchy materiálů a možnostech vlastních potisků zajisté vyberete přesně to, co hledáte. Vždy ale v první řadě myslete na kvalitu použitého materiálu a popřípadě se zamyslete také nad úpravami proti korozi nebo drobnému poškození (škrábance, oděrky atd.) 

Vhodný typ

Sto lidí, sto chutí a ve světě garážových vrat to platí obzvláště. V nabídce jich máme proto hned několik:

1. Výklopná garážová vrata

Výklopná vrata Hörmann nesou označení Berry a využívají se jak u garáží, tak pro jednotlivá stání v garážích hromadných. Vhodné jsou pro nevytápěné i temperované prostory. Vratové křídlo je jeden pevný celek, který se při otevírání posouvá vzhůru a zároveň se překlápí do horizontální polohy. Při plném otevření jsou pak vrata uložena pod stropem garáže. Výklopná garážová vrata jsou dle našich zkušeností nejoblíbenějším typem vůbec.

Výklopná garážová vrata

2. Sekční garážová vrata

Jak sám název tohoto typu garážových vrat napovídá, sekční garážová vrata sestávají z jednotlivých sekcí, respektive lamel. Ty se vysouvají svisle nahoru, kde se postupně překlápějí do vodorovné polohy a zajíždějí pod strop. Vrata proto nezabírají/nevyžadují před sebou ani za sebou žádný prostor, což samozřejmě přináší mnohé výhody.

Sekční garážová vrata Hörmann lze navíc použít jak u garážového otvoru pravoúhlého, tak zkoseného, rovněž pak u otvoru s kruhovou výsečí či kruhovým obloukem – jejich instalace nevyžaduje rozsáhlejší stavební úpravy.

Sekční garážová vrata

3. Rolovací garážová vrata

Rolovací garážová vrata jsou ze všech typů vrat nejméně náročná na prostor. Sestávají z úzkých vodorovných lamel, které se navíjejí na otáčivou hřídel umístěnou nad vraty. Proto nevyžadují místo před a za vraty, ani u stropu garáže.

Rolovací vrata Hörmann RollMatic jsou standardně vybavena pohonem Hörmann, který je umístěn mimo konzolu, a tudíž snadno udržovatelný. Tato garážová vrata se rozjíždějí i zastavují velmi jemně, z čehož vyplývá nejen jejich tichý chod, ale také dlouhá životnost. Vnitřní spínač i osvětlení garáže jsou integrovány v ovládací skříni.

Rolovací garážová vrata

4. Manuální nebo automatická

Jedno ze zásadních rozhodnutí při výběru garážových vrat. Jste spíše ze staré školy a potrpíte si na klasické otevírání? Manuální otevírání bez použité elektroniky je tedy tou správnou volbou. Naproti tomu automatická garážová vrata, která se stávají více a více oblíbenými, mohou mít nejednu výhodu například při dešti nebo velmi nízkých teplotách. Více o výhodách automatických garážových vrat naleznete zde.