CZ
EN

Prosklené fasády – jak zamezit únikům tepla v zimních měsících?

Hliníkové konstrukce
Prosklené fasády – jak zamezit únikům tepla v zimních měsících?

Přichází zima s ní i otázka vytápění. U designových domů s velkými prosklenými plochami je obzvláště důležitá správná izolace a využití energeticky úsporných tepelných systémů.

Designové domy často disponují velkými nízkoprofilovými okny, prosklenými fasádami či prosklenými posuvnými systémy. Přestože tyto moderní prvky přinášejí do budovy přirozené světlo a působí esteticky příjemně, přináší zároveň i výzvy ohledně vytápění, energetické efektivity a především úniku tepla. Jak se proti takovým únikům bránit si rozebereme v dnešním článku.

Dobrá izolace je základ
Prosklené fasády, velká okna a prosklené posuvné systémy mohou být designovým prvkem moderní architektury, avšak jsou také značným zdrojem tepelných ztrát. Protože má sklo relativně nízkou izolační hodnotu, umožňuje tepelné úniky, což zvyšuje náklady za vytápění. Bojovat proti tomu můžete pořízením speciálních tepelně izolačních skel. Skla těchto oken jsou vyplněna vzácným plynem argonem a na jejich povrchu je nanesena vrstva kovových oxidů. Díky nim se teplo odráží zpět do místnosti a neuniká. Další možností vysoce těsnících oken jsou například trojsklá okna Aluprof.

Kombinace tepelných systémů a doplňkových prvků
Pro vytápění budov s velkými prosklenými prvky je důležité zvolit energeticky úsporné tepelné systémy. To zahrnuje například tepelná čerpadla, plynové kotle nebo solární panely. Kombinace těchto systémů může poskytovat optimální výkon při minimalizaci nákladů. Kromě těchto zařízení mohou pomoci také doplňkové prvky – stínicí prvky, které pomáhají regulovat sluneční záření a přehřívání interiéru, ventilace pro udržení kvality vzduchu a rekuperace tepla, která znovu využívají teplý vzduch, což dále snižuje potřebu vytápění, především v zimních měsících.

Kromě těchto opatření je třeba dům dostatečně zateplit, aby se minimalizovaly tepelné ztráty. V letních měsících je využití stínících prvků možná ještě klíčovější, než v zimě, abyste zabránili přehřívání interiéru a nedovolili, aby se z budovy stal skleník.