CZ
EN

Běžná údržba hliníkových oken a dveří je poměrně snadná záležitost a zvládne ji každý.

Důležité je, aby byla prováděna pravidelně a dodržovali jste při ní pár základních pravidel. Okna i dveře tak udržíte déle v perfektní kondici a prodloužíte jejich (už tak dost dlouhou) životnost.

Pojďme si tedy říct, jak čistit hliníková okna (ale i hliníkové dveře) a jak celkově přistupovat k jejich údržbě. Už bylo naznačeno, že hliníkové konstrukce je žádoucí čistit pravidelně.

Frekvence čištění závisí zejména na agresivitě okolního prostředí a mělo by být prováděno minimálně dvakrát ročně. Pravidelnou údržbou předejdete silnému znečištění, které se pak odstraňuje jen velmi těžce.

Rámy hliníkových oken a dveří omývejte roztokem jemného čisticího prostředku (například na nádobí) a teplé vody v poměru cca 1:20. Použijte při tom jemný hadr nebo houbičku a zbytečně na ně netlačte. Čištěné plochy na závěr opláchněte čistou studenou vodou.


Obloukem se vyhněte hrubým čisticím prostředkům s abrazivními přísadami a prostředkům reagujícím s hliníkem, stejně tak drátěnkám, smirkovému papíru či ostrým předmětům – hrozí narušení povrchu hliníkového rámu a jeho trvalé znehodnocení! O kyselinách, rozpouštědlech, ředidlech a jiných agresivních chemických látkách snad ani netřeba mluvit.

Hliníkové profily rovněž nečistěte nasucho či parními čističi.

V zimním období si pak dávejte pozor, abyste v blízkosti hliníkových dveří a jiných hliníkových systémů, které se nachází blízko u země, nepoužívali sůl či jiné chemické prostředky k odstranění náledí – i takto by totiž mohlo dojít k narušení povrchu hliníkového rámu.


A to je víceméně vše. V podstatě postačí si zapamatovat, že hliníkové konstrukce se čistí výhradně jemnými metodami – mýdlovou vodou či vodou se saponátem a hadříkem nebo houbičkou.


V případě údržby hliníkových oken a dveří, která není spjata s čištěním, je vždy jistější obrátit se na odborný servis. Kontrola a údržba od odborníka by měla proběhnout jednou ročně.


Pokud se o hliníkových oknech a dveřích chcete dozvědět více, mrkněte na další články z našeho blogu.