CZ
EN

Zrcadlové fasády a velkoformátová zasklení působí moderně i elegantně, ovšem ptáci z těchto architektonických prvků radost příliš nemají. Co podniknout abychom ptákům ubližovali co nejméně a slyšeli jste už o mýtu dravce?

Odkud letí problém?
Ptáci jsou při svém pohybu mnohem rychlejší než třeba savci a i ti nejmenší – například drobní pěvci – vyvinou rychlost až 30 km/h. Holub dokáže svůj let kontrolovat až do rychlosti 70 km/h. Asi se shodneme, že takovýchto ptáků máme ve svém okolí docela hodně. Problém vyplývá také ze samotné fyziologie, protože pták má oči umístěny na boku hlavy. Při letu tedy nejvíce pozornosti věnuje prostoru kolem sebe a pod sebou. Což znamená, že pokud je před nimi sklo, vyhodnotí situaci bohužel často velmi pozdě. Jedinou výjimkou jsou sovy, které díky tomu do skel narážejí minimálně. 

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je na světě nejzrádnější
Ptáci nerozlišují mezi reálným obrazem a zrcadlovým odrazem, proto když vidí odraz stromů, prostě se do něj rozletí. A pokud vidí svůj odraz, mohou se dokonce pokusit vyhnat svého domnělého protivníka z prostoru. Proto jsou pro ně nebezpečná zejména zasklení ve spojení se zelení, kde odrážející se stromy vytvářejí falešný dojem pokračujícího lesa či parku.

Podléháte také mýtu dravce?
Určitě jste už viděli nálepku siluety dravce, která má malé letce odstrašit. A možná jste už byli svědky toho, že silueta jako prevence nárazu nefunguje. Pro ptáka totiž nepohybující se překážka není hrozbou. Pokud by byla, znamenalo by to, že pták narazí do jakéhokoli sloupu, který potká už při prvním letu. Nálepky jsou účinné až ve chvíli, kdy v ptákovi vzbudí dojem, že mezi nimi neproletí. Proto se používají například pruhy v ideální vzdálenosti cca 10 cm. Možná jste ji jich všimli na odhlučňovacích stěnách okolo dálnic nebo vlakových koridorů.

Setkali jste se s místem častého úhynu ptactva?
Pokud znáte místo, kde se mrtví letci vyskytují často a máte dojem, že je důvodem právě zasklení, je několik cest jak problém vyřešit. Nejjednodušší je sdělit riziko správcům objektu. Informace o nálezu mrtvého ptáka lze také nahlásit do Faunistické databáze ČSO.


Řešili jste někdy něco podobného na vaší stavbě?