CZ
EN

Mýtus 5: Automatické dveře plýtvají energiemi

Automatické dveře
Mýtus 5: Automatické dveře plýtvají energiemi

Omyl. Automatické dveře naopak plýtvání zabraňují a přinášejí výrazné snížení výdajů za vytápění, případně za provoz klimatizace.

Otevírání a zavírání automatických dveří je totiž rychlý úkon, který v zimě minimalizuje únik tepla z budovy, v letním měsících zase zajistí větší účinnost klimatizace. Dveře se otevírají pouze tehdy, když se v zorném poli senzorů objeví přicházející osoba a zavřou se v bezpečném intervalu poté, co jimi projde.
Při používání běžných dveří se často stává, že je za sebou uživatel nedopatřením zapomene zavřít. Pokud pak dveře zůstanou otevřené nebo nedovřené delší dobu, může jimi uniknout docela dost teplého, případně ochlazeného vzduchu. Takovým situacím systém automatického zavírání dveří snadno učiní přítrž.

Různé typy automatických dveří skýtají různé výhody. Například široký vstupní otvor lineárních automatických posuvných dveří  má příznivý vliv na proudění vzduchu v budově. Karuselové dveře zase zabraňují průvanu a přímé výměně vzduchu vně a uvnitř. To vše s sebou přináší energetické úspory.

Existuje také domněnka, že provoz automatických dveří spotřebuje velké množství elektřiny. Osvětlíme si to na příkladu lineárních dveří s pohonem TORMAX iMotion 2202. Za předpokladu, že průchozí šířka automatických dveří bude 1 metr, dveře se otevírají 1 vteřinu, zavírají 1 vteřinu, cena elektřiny je 3,50 Kč/kW a příkon pohonu 190 W (v případě tohoto modelu ten nejvyšší možný), vyjde nás jeden otevírací/zavírací cyklus zhruba na 0,0004 Kč, což je 40 Kč za 10 tisíc cyklů. Záleží samozřejmě na vytíženosti automatických dveří a na nastavení rychlosti jejich otevírání, přesto by se vám v závěru výdaje za elektřinu měly několikrát vrátit v podobě úspor zmíněných výše a pohodlí, jež je k nezaplacení.

Pokud o automatických dveřích stále pochybujete, vyjděte vstříc také dalším vyvráceným mýtům.